For our English friends: you can translate our blog into English with Babelfish from Altavista (http://babelfish.altavista.com/). On the bottom of the page you can fill in our webpage. Warning: the translation is far from perfect, it might cause a laugh!
Soesrei!
We zijn na ruim drie weken Cambodja inmiddels in Laos beland. Op onze trip door Cambodja hebben we erg veel gezien en zijn we in alle uithoeken geweest. Op het kaartje hieronder kunnen jullie onze route zien. Het land heeft veel indruk op ons gemaakt: de mooie tempels van Angkor, de vreselijke geschiedenis van de Khmer Rouge, de stranden van het zuiden, de charme en prachtige natuur van het ontoeristische Noord-Oosten, de lieve en vrolijke mensen, de zwaaiende kinderen, de vooroorlogse vervoersmiddelen en slechte wegen en onze ontmoetingen met andere backpackers.
Onze route:
Siem Reap ligt vlakbij het Tonle Sap meer. We hebben op dit meer een boottochtje gemaakt langs drijvende paalwoningen, ondergelopen bossen en een viskwekerij. Onderweg vaarden voortdurend kinderen voorbij, die in hun kleine roeibootjes eten, drinken of souvenirs verkochten. We konden hen erg blij maken met onze balonnen.
De grootste reden voor ons bezoek aan Siem Reap was natuurlijk Angkor. Samen met Jerome en Thomas, 2 Franse jongens uit ons hotel, hebben we drie dagen met een tuk-tuk het complex bezocht. We hebben in deze drie dagen niet alle 287 tempels gezien die Angkor rijk is, maar wel de meest belangrijke bouwwerken. Angkor Wat is de grootste en meest bekende tempel van Angkor. Zijn vijf torens prijken op de Cambodjaanse vlag en het nationale bier. Wij vonden deze tempel echter niet de meest indrukwekkende, waarschijnlijk ook omdat we het binnenste heiligdom van de tempel niet in mochten, omdat het wordt gerestaureerd. De zonsopkomst bij Angkor viel ook een beetje tegen: om 4 uur je bed uit, van 5 tot 7 blauwbekken voor de tempel tot de zon op zn hoogst is, en helemaal niet zo indrukwekkend als op alle plaatjes!
In het zuiden hebben we onszelf getrakteerd op wat zee en strand. De eerste bestemming, Koh Tonsay (Rabbits Island), bereikten we 's avonds nadat we als enige toeristen uitstapten bij een verlaten pier in een klein stadje. Niet zo'n fijn gevoel, maar uiteindelijk toch met een boot de overtocht naar het eiland kunnen maken, zodat we de volgende ochtend wakker werden in ons hutje aan zee.
Een groot contrast met alle natuur was het kustplaatsje Sihanoukville: kilometers lange stranden gevuld met toeristen, strandtenten en barretjes. Jonge Cambodjaanse meisjes in het gezelschap van grijze westerse mannen maakten het beeld compleet van een 'mini-Thailand'. Desondanks toch een mooie plek om een kleurtje te krijgen en te vieren dan we al 3 maanden aan het reizen zijn!
Vervolgens zijn we met hetzelfde groepje meiden afgereisd naar het afgelegen plaatsje Sen Monorom. Oude reisboeken geven nog aan dat de slechte weg het bijna onmogelijk maakt er te komen. Hoewel de weg iets verbeterd is, was de rit niet makkelijk (zie de beschrijving bij 'vervoersmogelijkheden'), waardoor we afgepeigerd in Sen Monorom aankwamen. Gelukkig maakten de mooiste watervallen van Cambodja veel goed!
- Helaas verdwijnen veel mooie boottochten in verband met de concurrerende busverbindingen, maar toch hebben we een aantal keer Cambodja vanuit een boot mogen zien. De boten maken meestal veel geluid, maar hebben nog een romantische charme.
- De bussen zijn in Cambodja heel populair. Goedkoop en snel, maar helaas word je onderweg getrakteerd op Cambodjaanse 'komische' video's, waarbij de volumeknop op maximaal staat.
- Voor de shared taxi's moet je veel geduld hebben. De taxi (een kleine personenauto) vertrekt namelijk pas als er minimaal 6 passagiers (en soms zeven!) zijn. Hoe? Simpel: 4 achterin, 4 voorin (twee delen de passagierstoel en twee delen de chauffeursstoel. Je kunt wel ruimer zitten door zelf voor twee stoelen te betalen (maar dat liet ons budget niet altijd toe).
- De pick-up kent iedereen wel. Maar in Cambodja gebruiken ze deze auto ook als taxi door twee banken in de laadbak te zetten. Bij deze taxi-vorm geldt dezelfde wachtmethode als de gewone shared taxi. Maar als er ook veel bagage mee moet (fruit, kippen en fietsen), kunnen de 20 (!) passagiers bovenop de stapel terechtkomen (zoals wij meemaakten tijdens onze tocht naar Banlung). En dan is 6 uur heel lang als je bij iedere kuil je best moet doen om er niet vanaf te vallen.
- In drukke steden is de scooter het populairste vervoersmiddel. Honderden scooters scheuren door de stad, waarbij hele gezinnen met baby's en kleine kinderen op 1 scooter woden gepropt. Wij hebben de scooter als taxi gebruikt (met z'n 2en achterop bij een jonge Cambodjaan) en zelf bereden als de gewone fiets de kuilen en bergen niet meer aankon.
- De Tuk-Tuk is handig als je grote zware tassen bij je hebt (hoewel alle Cambodjanen ervan overtuigd zijn dat je makkelijk een backpack op een scooter kwijt kan). Toch zijn ze niet zo handig voor slechte wegen met veel kuilen: onze sjoof knalde hierdoor met zijn hoofd tegen beide zijspiegels, waarna de Tuk Tuk schokkend tot stilstand kwam.
- De elektrische motorfiets (lees: langzame 'nep-brommer') is een alternatief als het verboden is een scooter te huren (in Sihanoukville riskeer je een boete van 200 dollar). Goed, niet zo heel stoer, maar net wat handiger dan een fiets. Totdat je acu leeg is natuurlijk...
- Het Tonlé Sap meer in Cambodja is het grootste meer van Zuid-Oost Azië en kan vier keer groter worden in het regenseizoen!
- Er gaat een gerucht dat het Cambodjaanse gedeelte van de weg tussen Thailand & Cambodja in slechte staat wordt gehouden omdat een Thaise luchtvaartmaatschappij geld geeft aan de (corrupte) Cambodjaanse regering, zodat veel toeristen het vliegtuig blijven nemen in plaats van de bus.
- De muggen in Cambodja zijn agressiever dan we eerder tijdens onze reis hebben meegemaakt. Met malaria in de meeste gebiden is het extra vervelend als je onder de muggenbulten zit. Gek genoeg komt malaria (volgens de GGD) niet voor in de grote steden (zelfs als een stad zich middenin een malariagebied bevindt). Niemand heeft ons nog kunnen uitleggen hoe het kan dat de 'stadsmuggen' geen malaria met zich meedragen en hun buren een paar meter buiten de stadsgrenzen wel. Misschien gewoon een poging om de toeristen te doen geloven dat ze veilig naar de toeristische trekpleisters kunnen afreizen? Mocht iemand de echte reden weten: please let us know!
- Cambodjaanse kinderen zijn allemaal erg blij met de ballonnen die we ze geven. De enige fout die je hierbij kan maken is de kinderen zelf de mogelijkheid geven de ballonnen op te blazen. De meeste kinderen vinden het namelijk leuker de ballon met veel herrie weer leeg te laten lopen (hetzelfde idee als 'geef kinderen nooit een fluitje').
- De keuken van Cambodja is niet heel divers. Het eerste gerecht dat we hebben uitgeprobeerd is Tom Yam: een soort soep met kip, groenten en héél véél citroengras. Het gerecht deed ons denken aan citroenzuurtjes (niet heel geslaagd dus).. Daarnaast hebben we ook Lok Lak geproefd: rundvlees in jus. Niet heel bijzonder en helaas bleek het eerste Lok Lak gerecht niet goed bereid (waardoor Nienke's maag een week lang het zwaar te verduren had). Het vele water in Cambodja zorgt wel voor erg veel verse vis, wat bij Yolande goed in de smaak viel.
Tot slot
We hebben er, dankzij de trage computers in Laos, inmiddels weer 6 uur (op twee computers) op zitten. Ook dit keer geen filmpje, misschien dat de computers in Vietnam wat sneller zijn...
We wensen verder iedereen een fijne kerst en alvast een gelukkig nieuwjaar! We weten nog niet precies waar in Laos we kerst gaan vieren (we hopen ergens een kerstmaaltje te kunnen krijgen) en met nieuwjaar zijn we waarschijnlijk in Hanoi, Vietnam.
We beschikken nu trouwens allebei over een Laotiaanse simkaart (die het overigens niet gaat doen in Vietnam):
Yolande:
Nienke:
Veel liefs,
Yolande & Nienke